În România, ștabul este cel mai periculos animal + POSTER

Ca popor vizual ce suntem, avem încă imprimată pe retină imaginea unui șir de urși împușcați și aliniați frumos pe tarla, alături de care, mândri vânători cu puștile la șold zâmbesc spre aparatul de fotografiat, cu mândria celui care este suficient de înstărit ca să nu fie nevoit să se ia la trântă cu urșii, ci mai comod, să plătească niște pădurari să-i aducă urșii în bătaia puștii, pentru a fi executați.

De-a lungul timpului, aliniamentul de cadavre de animale a rămas neschimbat, doar vânătorii din fundal s-au schimbat, însă doar aparent. Ei sunt mereu aceeași, iar ceea ce-i unește pe ”sportivii” cu pușcoace este afilierea la un club select pe care românul îl numește: ștăbime.

Și, în ștăbime, se știe, intri cu bani și/sau putere și ieși cum dă Dumnezeu, dar oricum ai ieși, rămâi cu câteva trofee vânătorești pe perete, pentru ca, mai târziu, când te vei întâlni cu urșii împușcați de tine pe lumea cealaltă, copiii să-ți moștenească casa și să poată zice: ”abia aștept să dăm jos mortăciunile astea de pe pereți”. Altă răzbunare ursul n-are, dacă nu-l punem la socoteală pe Ceaușescu care a beneficiat de exact același tratament sportiv pe care, în timpul vieții sale de vânător, l-a aplicat celor mai frumoase exemplare ale faunei românești.

Nu-i deloc exclus ca urșii care ies din pădure și apar prin sate și orașe să facă asta doar fiindcă le este dor să mai vadă și ei câte o față de om. Le-o fi ajuns și lor de atâta ștăbime.

scanteia internetului campanie

 

 

 

 

 

PAMFLÉT, pamflete, s. n. Specie literară (în versuri sau în proză) cu caracter satiric, în care autorul înfierează anumite tare morale, concepții politice, aspecte negative ale realității sociale, trăsături de caracter ale unei persoane etc. – Din fr. ”pamphlet”. Sursa: DEX '98 (1998).
Scânteia Internetului este o publicație de pamflet, satiră, critică și umor. Într-un deplin respect pentru propria imagine a persoanei sau a instituției, Scânteia Internetului comentează, critică și satirizează aspectele publice, de notorietate, care fac parte din spațiul larg al opiniei publice, spațiu deschis mereu criticii și opiniilor libere. Umorul, râsul, satira și pamfletul, sunt un bun cultural prețios al societății și culturii noastre, fiindcă alină, pansează și vindecă mintea și sufletul omului, întrețin vibrația civică și spiritul viu al societății; iar Scânteia Internetului se străduiește să sporească zi de zi acest bun al nostru, al tuturor, în spiritul marilor cuvinte ale lui Ion Luca Caragiale: ”Nimic nu-i arde pe ticăloși mai mult ca râsul.”