Opoziția ca circ + POSTER

Semnalăm că fiecare ocazie când ”politica” lui Șoșoacă se aseamănă cu un număr de circ devine o piedică în calea ideii că am avea o opoziție frecventabilă, și consolidează ideea că guvernarea coaliției este mai bună, pur și simplu pentru că este un rău mai mic.

Astfel, în mod paradoxal, circul lui Șoșoacă devine un factor de susținere a puterii, și nu de contestare a ei, așa cum ar fi normal să fie acțiunile unui parlamentar din opoziție. La fel și la PSD.

În acest moment, personalitatea, prezența și anvergura lui Ciolacu sunt ca un zid care împiedică oamenii rezonabili și dezamăgiți de guvernarea Orbano-Barno-Cioloșo-Hunoriană să susțină inițiativele politice ale opoziției. Astfel, alegătorii devin captivi în propriile lor bule politice și suferă-n tăcere, până ce vine iar vremea votului, când își votează, din nou, deși cu neplăcere, brandul. Sau nu votează deloc.

De aceea, este rezonabil să ne suspendăm, temporar, instinctul natural și justificat de a striga ”jos Cîțu” sau ”jos Voiculescu”, și să strigăm mai bine ”jos Șoșoacă” și ”jos Ciolacu”.

În acest moment, incapacitatea opoziției de a oferi o alternativă viabilă și frecventabilă la o guvernare toxică este la fel de toxică ca și guvernarea însăși.

Noi suntem adepții ideii că puterea trebuie schimbată cât mai frecvent, pe de-o parte, pentru a-i împiedica pe coruptibili să-și facă rețele, și pe de altă parte, pentru ca politicianul să stea, by default, cu teama de demitere și, consecutiv, cu respect pentru cetățeni.

Dar nici chiar noi, cu filosofia asta, care nu-i transpartinică, ci direct antipartinică, că am vota orice schimbare, numia schimbare să fie, nici noi n-am putea băga-n urnă un vot pentru Ciolacu sau Șoșoacă.

Whisky-ul ăla care să ne șoșocească în așa hal încă nu l-am găsit. Poate că nici nu există.

Scantiai internetului sosoaca (2)

PAMFLÉT, pamflete, s. n. Specie literară (în versuri sau în proză) cu caracter satiric, în care autorul înfierează anumite tare morale, concepții politice, aspecte negative ale realității sociale, trăsături de caracter ale unei persoane etc. – Din fr. ”pamphlet”. Sursa: DEX '98 (1998).
Scânteia Internetului este o publicație de pamflet, satiră, critică și umor. Într-un deplin respect pentru propria imagine a persoanei sau a instituției, Scânteia Internetului comentează, critică și satirizează aspectele publice, de notorietate, care fac parte din spațiul larg al opiniei publice, spațiu deschis mereu criticii și opiniilor libere. Umorul, râsul, satira și pamfletul, sunt un bun cultural prețios al societății și culturii noastre, fiindcă alină, pansează și vindecă mintea și sufletul omului, întrețin vibrația civică și spiritul viu al societății; iar Scânteia Internetului se străduiește să sporească zi de zi acest bun al nostru, al tuturor, în spiritul marilor cuvinte ale lui Ion Luca Caragiale: ”Nimic nu-i arde pe ticăloși mai mult ca râsul.”