Toate glumele din discursul de 1 aprilie al președintelui Iohannis, decriptate

De 1 aprilie, tot omul sărbătorește râsul, umorul, gluma, sau, mă rog, sărbătorește și el ca în pandemie, și mai mult râde pe dinăuntru decât pe dinafară, și asta numai când are de ce să râdă, adică atunci când se produce o glumă în preajma lui.

Și, în acest an, omul a avut noroc.

Președintele Iohannis, probabil că meseriaș consiliat de un consilier de geniu, a zis că-i OK să facă declarații oficiale de 1 Aprilie.

”- Dar o să mă ia lumea în serios, azi, într-o zi de făcut poante?”
”- Daaa, fiți fără grijă, dom președinte!”
”- Ești sigur?”
”- V-aș minți io pe dumneavostră?”

Astfel că, președintele, credul ca de obicei, s-a înființat în fața camerelor de luat vederi și a teleprompterului și a citit o declarație oficială. Nu e lungă. Fiind întâi aprilie, este firesc să citim declarația invers, adică tot ce-a spus este o minciună, și tot ce n-a spus este adevărat.

Punct, cu punct, după cum urmează:

Iohannis: ”Putem privi cu optimism către normalitate”.

A se citi: ”Putem privi cu pesimism către anormalitate”

Iohannis: ”…pentru că, datorită cercetării medicale, avem la îndemână soluția care ne va permite să stopăm pandemia. Se numește vaccin!”

A se citi: ”Cercetarea medicală ne-a lăsat de izbeliște, nu avem soluția la o problemă care nici nu există, și această lipsă de soluție se numește vaccin.”

Iohannis: ”Virusul care ne-a afectat dramatic existența nu dispare prin violență și manifestări extremiste, ci prin imunizarea cât mai multor oameni cu vaccinuri eficiente.”

A se citi: ”Nu virusul ne-a afectat existența, ci măsurile disproporționate în raport cu virulența virusului, astfel că manifestările de protest împotriva acestor măsuri sunt firești”

Iohannis: ”În perioada imediat următoare, vom primi un număr semnificativ de doze și astfel campania de vaccinare poate fi accelerată.”

A se citi: ”Nu știm când primim vaccinuri, nu depinde de noi, deci nu putem accelera nimic.”

Iohannis: ”Mulți dintre noi au pierdut pe cineva drag, alții au suferit profund în urma infectării cu acest virus.”

A se citi: ”Nu așa de mulți cum se spune în mass media au pierdut pe cineva drag, și nu așa de mulți au suferit de pe urma acestui virus.”

Iohannis: ”Putem însă să punem capăt acestei pandemii și îi îndemn pe români să aibă încredere în beneficiile imunizării și să meargă în număr cât mai mare la centrele de vaccinare.”

A se citi: ”Nu putem să punem capăt acestei pandemii, fiindcă este o pură invenție și decizia de a spune adevărul nu este la noi. Nu-i îndemn pe români să aibă încredere în beneficiile iminuzării prin vaccinare, și eu, în locul lor, aș evita centrele de vaccinare.”

Așa se citește declarația de 1 aprilie a președintelui Iohannis. Pe dos. Cine spune altfel, minte.

PAMFLÉT, pamflete, s. n. Specie literară (în versuri sau în proză) cu caracter satiric, în care autorul înfierează anumite tare morale, concepții politice, aspecte negative ale realității sociale, trăsături de caracter ale unei persoane etc. – Din fr. ”pamphlet”. Sursa: DEX '98 (1998).
Scânteia Internetului este o publicație de pamflet, satiră, critică și umor. Într-un deplin respect pentru propria imagine a persoanei sau a instituției, Scânteia Internetului comentează, critică și satirizează aspectele publice, de notorietate, care fac parte din spațiul larg al opiniei publice, spațiu deschis mereu criticii și opiniilor libere. Umorul, râsul, satira și pamfletul, sunt un bun cultural prețios al societății și culturii noastre, fiindcă alină, pansează și vindecă mintea și sufletul omului, întrețin vibrația civică și spiritul viu al societății; iar Scânteia Internetului se străduiește să sporească zi de zi acest bun al nostru, al tuturor, în spiritul marilor cuvinte ale lui Ion Luca Caragiale: ”Nimic nu-i arde pe ticăloși mai mult ca râsul.”