Scânteia de ieri, Știrile ProTv de azi

Dacă este adevărat că trăim în ”bule” și ne înconjurăm de prieteni, informații și divertisment care reflectă cu fidelitate cine suntem și ceea ce ne interesează în viață, trebuie să admit că ”Știrile ProTV” nu este un program de televiziune (și un site de știri) care face parte din bula mea. Nu sunt contra. Nu există.

Ca major și vaccinat în corporatisme, orice mass media care se străduie să transforme fiecare minut, privire sau click într-o vânzare m-a pierdut de client în momentul când doar îmi adie un vag damf de agent de vânzări. Dar la ȘtirileProtTV.ro m-a luat de nas. Mai ales că de data aceasta situl vroia să mi-l vândă pe Vlad Voiculescu.

Doamne, apără și păzește! Nu zic de ceea ce noi, românii, numim ”periuță”, ”tămâiere” sau direct ”limbi”. Ăștia scriu direct ferpare. Și dacă ar fi doar atât! Eu credeam că, după 30 de ani, nimeni nu mai știe să scrie ca-n Scânteia, ziarul PCR care-l omagia pe Ceaușescu ca pe un erou. M-am înșelat.

Nu doar că am regăsit scrierea pupincuristă care a spălat creiere pe durata a două generații de români. Dar am regăsit inclusiv intervenția structurată și expertă a unui senior editor care modelează textul în așa fel încât să reiasă un omagiu demn, profesionist, făcut să sune adevărat. Dulea redivivus.

Nu dau citate. Când dai de o mizerie, o arunci la gunoi, nu o dai mai departe. Dar masochiștii pot căuta titlul ”Vlad Voiculescu, vizită neașteptată la Spitalul din Târgoviște: „Aș vrea să le mulțumesc. Fac eforturi deosebite”. Citiți și aflați, dragi copii, cum era Scânteia și presa comunistă în epoca sa de glorie!

Din când în când, pe Facebook, maturii le zic ăstora, puștimii: ”Ehehei, nu știți voi cum era atunci, ce căcat eram noi obligați să mâncăm!”. Se înșeală. Nu doar că știu, dar acum mănâncă și le și place. Nu zic că tuturor. Aici am citit eu. Doar la Știrile ProTV.

Călin-Liviu Georgescu

PAMFLÉT, pamflete, s. n. Specie literară (în versuri sau în proză) cu caracter satiric, în care autorul înfierează anumite tare morale, concepții politice, aspecte negative ale realității sociale, trăsături de caracter ale unei persoane etc. – Din fr. ”pamphlet”. Sursa: DEX '98 (1998).
Scânteia Internetului este o publicație de pamflet, satiră, critică și umor. Într-un deplin respect pentru propria imagine a persoanei sau a instituției, Scânteia Internetului comentează, critică și satirizează aspectele publice, de notorietate, care fac parte din spațiul larg al opiniei publice, spațiu deschis mereu criticii și opiniilor libere. Umorul, râsul, satira și pamfletul, sunt un bun cultural prețios al societății și culturii noastre, fiindcă alină, pansează și vindecă mintea și sufletul omului, întrețin vibrația civică și spiritul viu al societății; iar Scânteia Internetului se străduiește să sporească zi de zi acest bun al nostru, al tuturor, în spiritul marilor cuvinte ale lui Ion Luca Caragiale: ”Nimic nu-i arde pe ticăloși mai mult ca râsul.”